Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

By on 12 maart 2018
Prikkelbare Darm Syndroom

PDS of prikkelbare darm syndroom wordt ook wel “spastische darm” of “irritable bowel syndrome (IBS) genoemd. Het is een van de meest voorkomende maag darm klachten. Ergens tussen de 1 en 3 miljoen mensen in Nederland leiden aan PDS. Deze ziekte komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. PDS is een ware epidemie in Mexico en Brazilië, waar 45% van de bevolking leidt aan PDS.

Belangrijkste oorzaak is overgevoeligheid. De oorzaak van PDS is niet precies bekend. De darmwand is overgevoelig en de darmbeweging is verstoord, maar dat kan verschillende oorzaken hebben. Er wordt nu veel onderzoek gedaan naar de manier waarop de hersenen de prikkels in de darmwand verwerken. PDS kan ook ontstaan door eenzijdig voedsel of voedselvergiftiging. Stress kan leiden tot verergeren van maag darm klachten.

Gecompliceerde diagnose. De diagnose van PDS gebeurt door uitsluiten van zichtbare oorzaken. Daarvoor is internationaal een speciaal PDS protocol opgesteld. Als een patiënt last heeft van buikpijn of buikkrampen, diarree of verstopping, of een opgeblazen gevoel, boeren, winderigheid of andere maag darm klachten, zal een arts eerst kijken naar lichamelijke afwijkingen. Als die er niet zijn kan de diagnose PDS gesteld worden, vooral als de patiënt ook last heeft van klachten die niet direct met de darm te maken hebben, zoals moeheid, brandend maagzuur, hoofdpijn en pijn in de rug of de zij.

Probiotica tegen PDSGevarieerde remedies. De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om symptomen van PDS te bestrijden. Er bestaat ook een behandeling met fysiotherapie en er is zelfs een behandeling met hypnotherapie. U kunt zelf ook bekende methoden tegen maag darm klachten toepassen (voeding met genoeg vezels, veel drinken, genoeg bewegen en stoppen met roken). Ook probiotica kunnen helpen om klachten te verminderen.

Preventie. Het is één van de doelstellingen van deze site om een levensstijl te beschrijven, die PDS kan voorkomen en verminderen. Als 1 tot 3 miljoen mensen (alleen al in Nederland) aan een vervelende kwaal leiden, die zo duidelijk verband houdt met voeding, is het een uitdaging om een oplossing te vinden. Die oplossing kan komen door veel nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de functie van bacteriën in onze darmen. Maar de oplossing is ook te vinden door te luisteren naar mensen die genezen van PDS.

About Drs. Joost van der Laan

Joost van der Laan is gezonde voeding coach en consultant. Opgeleid als chemicus en bedrijfskundige. Hij heeft levensmiddelen bedrijven geadviseerd hun assortiment en distributie te optimaliseren. Voorbeelden zijn: Albert Heijn, COOP, Vomar en Jumbo. Joost propageert een gezonde levensstijl en voorkomen van chronische ziekten door gezonde voeding en supplementen. Met onderzoek en advies aan supermarkten wereldwijd om hun assortiment gezond te maken wil hij in 10 jaar een miljoen mensen helpen om vitaal lang te leven.