Noten en langer leven

By on 23 maart 2018
Met noten langer leven

 

Mensen die noten eten leven langer. Noten worden door wetenschappelijk onderzoek in verband gebracht met een verminderd risico voor belangrijke chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes-2.

FDA advies. In 2003 werd eten van 43 gram (1,5 oz) noten per dag door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) al in verband gebracht met een verminderd risico van hart- en vaatziekten.

Eten van noten blijkt een gunstig effect te hebben op biomarkers van chronische ziekten, zoals:

  • hoog cholesterol gehalte
  • oxidatie en inflammatie
  • endotheliale (bloedvaten) disfunctie
  • hyperglycemia (hoog bloedsuikerniveau)
  • insuline resistentie

In een nieuw onderzoek is eten van noten in verband gebracht met een lager sterfte risico voor alle oorzaken. Mensen die noten eten overlijden minder vaak aan kanker, hart- en vaatziekten en ademhaling problemen. En ondanks het hoge gehalte van vetzuren in noten, blijk eten van noten ook niet te leiden tot obesitas.

Cause of death and type of nut

Zie ook het artikel op deze website: “Vitamine E uit noten, pitten en zaden“.

Bron (abstract): Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality

About Drs. Joost van der Laan

Joost van der Laan is gezonde voeding coach en consultant. Opgeleid als chemicus en bedrijfskundige. Hij heeft levensmiddelen bedrijven geadviseerd hun assortiment en distributie te optimaliseren. Voorbeelden zijn: Albert Heijn, COOP, Vomar en Jumbo. Joost propageert een gezonde levensstijl en voorkomen van chronische ziekten door gezonde voeding en supplementen. Met onderzoek en advies aan supermarkten wereldwijd om hun assortiment gezond te maken wil hij in 10 jaar een miljoen mensen helpen om vitaal lang te leven.