Insuline resistentie maakt je dik
Insuline is het hormoon dat de hoeveelheid suiker (glucose) in uw bloed reguleert. Als het suikergehalte in het bloed te hoog wordt, dan produceert het lichaam meer insuline en neemt het suikergehalte af.
Insuline is uw suiker thermostaat. En als het suikergehalte in uw bloed te laag wordt (u wordt flauw), dan produceert uw lichaam minder insuline en neemt het suikergehalte toe. Insuline is eigenlijk de “thermostaat” van uw bloedsuiker.
Wat is insuline resistentie
Slijtage. Als u lange tijd teveel suiker eet, dan gaat uw “suiker thermostaat” slijten. Een bepaalde concentratie van insuline heeft dan niet meer het gewenste effect op uw bloedsuiker spiegel.
Weerstand tegen insuline. Uw lichaam heeft meer insuline nodig om het suiker niveau in uw bloed op peil te houden. De organen die suiker opnemen van het bloed en afgeven aan het bloed vertonen weerstand (“resistentie”) tegen de werking van het insuline hormoon.
Insuline resistentie zorgt voor extra vet
Minder vetverbranding. Een hoge concentratie insuline in het bloed zorgt voor opslag van suiker in de spieren en de lever, zodat de bloedsuiker spiegel daalt. En een hoge concentratie insuline voorkomt ook dat opgeslagen vet wordt gebruikt voor de vetverbranding.
Meer vetopslag. Insuline zorgt er ook voor dat suiker voor een deel wordt opgeslagen als vet in vetcellen. Dus insuline resistentie is de oorzaak van een extra hoge concentratie van insuline in het bloed, die zorgt voor extra opslag van vet in het lichaam.
Organen reageren verschillend op insuline resistentie
Spieren, lever en vetcellen. Insuline resistentie heeft bij ieder mens verschillende effecten. Dat komt omdat elk orgaan anders kan reageren op insuline resistentie. Sommige organen kunnen sterk insuline resistent zijn en andere organen hebben er minder last van. Daarom is de diagnose van insuline resistentie ingewikkeld en werkt een remedie bij ieder mens anders. We laten de effecten van insuline resistentie zien in de volgende organen:
- spieren
- lever
- vetcellen
Insuline resistentie in de spieren
Minder afvoer van bloedsuiker. Spieren zijn in staat om suiker uit het bloed op te slaan als glycogeen. Dit heet de “glycogeen synthese”. Het voordeel is dat hardwerkende spieren de brandstof glycogeen direct beschikbaar hebben. Maar als spieren insuline resistent zijn, nemen ze het bloedsuiker minder makkelijk op. Met andere woorden: er is meer insuline nodig om suiker in de spieren op te slaan en daardoor de bloedsuikerspiegel op peil te houden. En je raakt sneller vermoeid bij een krachtinspanning.
Insuline resistentie in de lever
Meer aanvoer van bloedsuiker. De lever is het belangrijkste orgaan voor de opslag en regulering van suiker (glucose). Als de bloedsuikerspiegel daalt, zal de lever suiker afstaan aan het bloed zodat de bloedsuikerspiegel weer zal stijgen. En insuline zorgt ervoor dat de lever tijdig stopt met het afscheiden van glucose. Maar als de lever insuline resistent is, zal de lever te lang doorgaan met het afscheiden van glucose en zal de bloedsuikerspiegel te ver oplopen. Er is extra insuline nodig om de productie van bloedsuiker te stoppen.
Insuline resistentie in de vetcellen
Opslag van vet in vetcellen. Vetcellen zorgen voor de opslag van extra brandstof in de vorm van vetten (triglyceriden) en voor het vrijmaken van die energie in het bloed in de vorm van vrije vetzuren. Als een lichaam overtollig vet heeft dan kunnen méér vetcellen worden aangemaakt en kunnen de vetcellen groter worden. Je wordt dikker.
Opslag van vet in spieren en de lever bij insuline resistentie van vetcellen. Als spieren of de lever insuline resistent zijn, dan wordt meer insuline geproduceerd. Die hoge concentratie insuline zorgt normaal voor opslag van vet in vetcellen en minder afgifte van vrije vetzuren aan het bloed. Maar als de vetcellen zelf insuline resistent worden, dan gaan de vetcellen op een ongereguleerde manier vetzuren afgeven aan het bloed. En die vetzuren worden vervolgens opgeslagen in spierweefsel en de lever. Dat is een bekend verschijnsel bij obesitas.
Beperk de consumptie van suiker.
Als het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel te verlagen, is het verstandig om minder suiker en andere koolhydraten te eten. Als je insuline resistent bent, dan is eten van veel koolhydraten vergelijkbaar met het blussen van een brand met een vlammenwerper!
Koolhydraatarme diëten. Insuline resistentie bij veel mensen is de oorzaak van het succes van koolhydraatarme diëten zoals Atkins, South Beach en Zone. Insuline resistentie heeft veel mensen dik gemaakt en door minder suiker en andere koolhydraten te eten wordt het vuur geblust. De glucose in het bloed neemt af en het insuline hormoon hoeft niet meer zo hard te werken. Daardoor wordt minder vet opgeslagen en komt de vetverbranding weer op gang.
0 comments