Top 10 mineralen in een ei
Naast de elementen koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof heeft het lichaam ook een aantal anorganische elementen nodig voor de vele lichaamsfuncties. Deze stoffen worden “mineralen” genoemd. Mineralen zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, de cellen en de weefsels. Ze zijn ook belangrijke componenten van enzymen, hormonen en vitamines.
Calcium, fosfor, kalium en natrium
De mens bestaat voor 4% uit mineralen. Voor een volwassene van 75 kg is dit 3 kg. Hiervan is de helft calcium, het belangrijkste mineraal voor het skelet. Ook fosfor, kalium en natrium komen in vrij grote hoeveelheden voor, naast zwavel en chloor.
Sporenelementen
Naast de belangrijkste mineralen zijn er ook nog tenminste 12 mineralen die in kleinere hoeveelheden voorkomen, maar die ook onmisbaar zijn in onze voeding. Deze “sporenelementen” zijn onder andere magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en jodium.
Het Gebalanceerde Nutriënten Model
Het “Gebalanceerde Nutriënten Model” laat de 10 meest essentiële mineralen in voedingsmiddelen zien. Van elk voedingsmiddel – of combinatie van voedingsmiddelen – toont het model in een grafiek de hoeveel mineralen (en eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines), die specifieke voeding bevat als percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).
Voorbeeld: ei
Een ei is rijk aan mineralen en vitamines. Bovendien is de totale hoeveelheid “nutriënten” gunstig in verhouding tot de calorieën en ook in verhouding tot de prijs van een ei. Hier is bijvoorbeeld de samenstelling van 10 mineralen in een ei van 60 gram:
Het Gebalanceerde Nutriënten Model geeft de volgende aanvullende informatie:
- Gewogen totale nutriënten van een ei: 6,9 % van ADH
- Calorieën: 3,1 % van ADH
- Kosten: 3,1 % van het voeding dagbudget
Een ei is daarmee een goedkope en laag-calorische bron van essentiële vitamines en mineralen. En al die noodzakelijke nutriënten bevinden zich voornamelijk in de dooier.
0 comments