Top 10 mineralen in een ei

By on 12 maart 2018
Vitamines en mineralen

Naast de elementen koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof heeft het lichaam ook een aantal anorganische elementen nodig voor de vele lichaamsfuncties. Deze stoffen worden “mineralen” genoemd. Mineralen zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, de cellen en de weefsels. Ze zijn ook belangrijke componenten van enzymen, hormonen en vitamines.

Calcium, fosfor, kalium en natrium

De mens bestaat voor 4% uit mineralen. Voor een volwassene van 75 kg is dit 3 kg. Hiervan is de helft calcium, het belangrijkste mineraal voor het skelet. Ook fosfor, kalium en natrium komen in vrij grote hoeveelheden voor, naast zwavel en chloor.

Sporenelementen

Naast de belangrijkste mineralen zijn er ook nog tenminste 12 mineralen die in kleinere hoeveelheden voorkomen, maar die ook onmisbaar zijn in onze voeding. Deze “sporenelementen” zijn onder andere magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en jodium.

Het Gebalanceerde Nutriënten Model

Het “Gebalanceerde Nutriënten Model” laat de 10 meest essentiële mineralen in voedingsmiddelen zien. Van elk voedingsmiddel – of combinatie van voedingsmiddelen – toont het model in een grafiek de hoeveel mineralen (en eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines), die specifieke voeding bevat als percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Voorbeeld: ei

Een ei is rijk aan mineralen en vitamines. Bovendien is de totale hoeveelheid “nutriënten” gunstig in verhouding tot de calorieën en ook in verhouding tot de prijs van een ei. Hier is bijvoorbeeld de samenstelling van 10 mineralen in een ei van 60 gram:

Mineralen in een ei van 60 gram

Het Gebalanceerde Nutriënten Model geeft de volgende aanvullende informatie:

  • Gewogen totale nutriënten van een ei: 6,9 % van ADH
  • Calorieën: 3,1 % van ADH
  • Kosten: 3,1 % van het voeding dagbudget

Een ei is daarmee een goedkope en laag-calorische bron van essentiële vitamines en mineralen. En al die noodzakelijke nutriënten bevinden zich voornamelijk in de dooier.

About Drs. Joost van der Laan

Joost van der Laan is gezonde voeding coach en consultant. Opgeleid als chemicus en bedrijfskundige. Hij heeft levensmiddelen bedrijven geadviseerd hun assortiment en distributie te optimaliseren. Voorbeelden zijn: Albert Heijn, COOP, Vomar en Jumbo. Joost propageert een gezonde levensstijl en voorkomen van chronische ziekten door gezonde voeding en supplementen. Met onderzoek en advies aan supermarkten wereldwijd om hun assortiment gezond te maken wil hij in 10 jaar een miljoen mensen helpen om vitaal lang te leven.