Omega-3 en omega-6 in balans

By on 30 mei 2018
Omega 3 vetzuren in voeding

Essentiële vetzuren  Omega-3 en omega-6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren, omdat uw lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Die vetzuren moeten dus in uw voeding zitten. De reden dat deze tip is opgenomen, is het feit dat in het moderne westerse voedingspatroon de noodzakelijke balans tussen omega-3 en omega-6 volledig zoek is: teveel omega-6 en te weinig omega-3.

Omega-3 functies. Omega-3 remt ontstekingen (“inflammatie”) en verlaagt het risico op hart en vaatziekten. Het verlaagt het triglyceride (vet) gehalte in het bloed. Ook bevordert het een gezonde bloedsuikerspiegel en kan het vorming van bloedstolsels tegengaan. Omega-3 remt de groei van tumoren. Het is zelfs goed voor uw hersenen en verbetert het geheugen.

Omega-3 voeding. Omega-3-vetzuren zitten in groene bladgroenten en walnoten. Maar vooral in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Ook lijnzaadolie, hennepzaden en chia zaden (verkrijgbaar in reformzaken) bevatten veel omega-3. Deze plantaardige omega-3 (ALA of alfalinoleenzuur) moet uw lichaam nog wel omzetten in opneembare vetzuren. De omega-3 in vette vis, visolie en krilolie (de stoffen EPA en DHA) is direct op te nemen door het lichaam.

Balans omega-3 en omega-6 vetzuren

Omega-6 functies.  Omega-6 (ook wel linolzuur genoemd) kan de aanmaak van cholesterol remmen en uw afweersysteem versterken. Een te grote inname van omega-6 zal daarentegen juist ontstekingen bevorderen en de werking van het insuline hormoon remmen.

Omega-6 voeding. Omega-6 vetzuren zitten in pinda’s, noten, zaden en pitten en in diverse plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en olijfolie. Als u een kroket eet die in zonnebloemolie is gefrituurd, of als u sla eet met sla dressing, dan krijgt u automatisch omega-6 vetzuren binnen.

Hoe belangrijk is de verhouding? Omega-3 en omega-6 in uw voeding moeten in een goede verhouding staan, omdat deze vetzuren werken als vitamines, die soms een tegengestelde werking hebben. Omega-6 veroorzaakt inflammatie, celgroei en bloedstolling, terwijl omega-3 deze effecten tegengaat. Te weinig omega-3 betekent dat omega-6 ongehinderd inflammatie kan veroorzaken, waardoor het risico op artritis, de ziekte van Crohn en bipolaire stoornis zal toenemen.

De ideale verhouding is één deel omega-3 op twee delen omega-6, want dit is ongeveer de verhouding van beide vetzuren in uw lichaam. Hoewel meervoudig onverzadigde vetzuren bekend staan als gezond, eten de meeste mensen teveel omega-6 en te weinig omega-3. Ik neem zelf dagelijks lijnolie, chiazaad (in water), krilolie capsules, walnoten en regelmatig zalm en haring.

Zie ook het artikel over de goede verhouding van omega-3 en omega-6 in een handje met noten, zaden en pitten.

About Drs. Joost van der Laan

Joost van der Laan is gezonde voeding coach en consultant. Opgeleid als chemicus en bedrijfskundige. Hij heeft levensmiddelen bedrijven geadviseerd hun assortiment en distributie te optimaliseren. Voorbeelden zijn: Albert Heijn, COOP, Vomar en Jumbo. Joost propageert een gezonde levensstijl en voorkomen van chronische ziekten door gezonde voeding en supplementen. Met onderzoek en advies aan supermarkten wereldwijd om hun assortiment gezond te maken wil hij in 10 jaar een miljoen mensen helpen om vitaal lang te leven.